SunaService

Tu cum iti inchizi laptopul?

Sunt 3 modalitati prin care iti poti opri laptopul: “shut down”, “sleep” sau “hibernate”. Modul “shut down” inseamna inchiderea completa a tuturor aplicatiilor.

Modul “sleep” iti permite sa reiei modul de functionare, folosind si mai putin electricitate. Modul “hibernate” este asemanator comenzii de “shut-down”, cu mentiunea ca va relua aplicatiile la care ai ramas.

Cum ar trebui sa oprim laptopul atunci cand nu mai avem nevoie de el?

Nu exista insa un raspuns corect in niciuna dintre situatiile mentionate anterior. In timp ce o parte dintre utilizatori lasa sistemul sa ruleze 24/7, altii inchid computerul atunci cand nu-l mai folosesc. Oricare dintre aceste optiuni prezinta atat avanataje, cat si dezavantaje.

“Shut Down”– este comanda cu care majoritatea suntem familiarizati. In momentul in care folosesti butonul de shut down, toate programele rulate se vor inchide, precum si intregul sistem de operare.

Computerul care este oprit prin utilizarea comenzii shut down nu foloseste aproape deloc curent. In orice caz, cand vei vrea sa pornesti din nou computerul va trebui sa treci prin procesul de logare, sa astepti initializarea hardware-ului si incarcarea programelor.

“Sleep”- cunoscut si ca “Stand by”. In modul “sleep” computerul intra in modul de economisire. Computerul este inca activ, pe cand celelalte componente sunt inchise sau nu folosesc nici un procent din baterie pentru a ramane functionale.

Cand vei porni computerul, acesta va porni in cateva secunde, nefiind nevoie sa mai astepti initializarea proceselor, cum se intampla in cazul folosirii modului “shut down”. In orice caz, acest proces va consuma mai mult din durata bateriei, comparativ cu modurile “shut down” sau “hibernate”.

“Hibernate” – computerul va salva starea actuala pe hard disk, descarcand datele de pe RAM intr-un fisier de pe hard disk. Cand repornesti computerul, acesta va reveni la starea initiala de de dinainte de activarea modului “Hibernate”.

Acest lucru permite pastrarea programelor si datelor deschise, pentru a reveni la ele mai tarziu. Fata de modul “sleep”, in cazul modului “Hibernate” pornirea computerului este mai lenta, insa acest mod foloseste mai putina energie fata de anteriorul.

E bine de stiut ca daca incerci activarea modului „sleep” atunci cand bateria este apropae descarcata, laptopul va intra automat in modul „hibernate” .

Cand sa folosesti modul „sleep”?  E indicate atunci cand te ridici pentru scurta vreme din fata laptopului. Poti activa acest mod pentru a economisi baterie si curent.

Cand vei reporni computerul, programele vor rula de unde ai ramas, in cateva secunde.

Cand sa folosesti modul „hibernate”? Modul „hibernate” economiseste mai multa baterie fata de precedentul. Daca nu ai de gand sa folosesti computerul pentru o anumita perioada- sa spunem pe timpul noptii- atunci poti activa modul „hibernate” pentru a economisi baterie si curent.

In orice caz, trebuie sa iei in considerare faptul ca acest mod implica o pornire mai lenta a computerului.

Cand sa folosesti modul „shut down”? Majoritatea computerelor vor reporni mai repede din modul „hibernate”, fata de modul „shut down”, asa ca multi prefera sa utilizeze modul „hibernate”.

Cu toate aceste, trebuie sa iei in calcul faptul ca o parte dintre computere si softuri nu vor rula corespunator cand vor iesi din modul „hibernate”, caz in care este recomandat folosirea butonului de „shut down”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + 8 =